We zijn er niet bij… en dat is prima!

Het WK voetbal 2018 is in volle gang. Toplanden als Argentinië, Duitsland en Spanje weten nog niet te imponeren. Rusland en Zwitserland vallen daarentegen op. Positief. Bij Rusland en Zwitserland moet ik weer terugdenken aan het EK voetbal van 2008.

Op het EK van 2008 wint Nederland de groepsfase met 9 punten, door onder andere Italië met 3-0 te verslaan. Zwitserland was in de ban van Nederland. Zwitserland was zelf kansloos uitgeschakeld in de groepsfase en zocht naar vertier. Hoe raar dat ook klinkt voor de anders zo klinische Zwitsers. Ze vonden de Nederlanders wel een leuk volkje. Gezellig, feestvierend, gepassioneerd en voorzien van humor. Alles wat zij niet zijn. De Zwitsers waren voor ‘ons’, maar dat zou niet lang duren, want vier vrienden uit Nederland hadden besloten de kwartfinale bij te wonen. Nederland – Rusland, op 21 juni in Basel. Een dag van te voren waren we al neergestreken in Interlaken, de Oranjecamping van dat jaar. We waren op volle oorlogssterkte. We hadden zoveel bier en vlees bij ons, dat we met gemak de hele camping konden voorzien. De BBQ stond om 10.00 uur aan en de biertjes waren koud en smaakten goed. Na een Bier & Bbq-marathon van ongeveer 20 uur gingen we voldaan onze tentjes in, ons verheugend op de wedstrijd van die dag. Na nog geen uur geslapen te hebben, werden we gewekt door een stel mafkezen, die ons met harde muziek uit onze slaap haalden. En dat was het begin van een zware dag. Niet alleen voor ons, maar ook voor de Zwitsers. Met een zware kater sprongen we uit de tent en deden een vreugdedans op de muziek. Ik, de zwaarste kater, moest binnen een minuut zijn vreugdedans staken, wegens een plotseling opkomende duizeligheid. Met ‘zwart voor de ogen’ ging ik als een dood musje voor mijn tent zitten. We haalden ons ontbijtje. Deze viel niet bij iedereen in goede aarde. Het brood was droog, de eieren te lang gekookt en de vleeswaren hadden rouwranden. Kortom, niet veel anders dan thuis. Maar voor enkelen onder ons, voldoende aanleiding om het ontbijt over het campinghek te gooien. We wisten alleen niet, dat daar een drukke weg achter zat. De campingbaas blijkbaar wel. Na een heftige Nederland-Zwitserland discussie, koos de Zwitser ‘eieren’ voor zijn geld en begon de rotzooi op de weg op te ruimen. Na een uur zouden alle campinggasten in colonne van de camping naar het treinstation lopen. Humberto Tan, zou de colonne aanvoeren. Wij hadden toen ook al een diepgewortelde haat tegen alles wat niet echt was. Dus ook tegen Humberto. Aangezien wij vanwege de drank niet recht konden lopen, besloten we met de auto naar het station te gaan. Eerst Humberto nog even verteld wat wij van hem vonden natuurlijk…

DSC00232
Goed kijken, dan zie je Humberto achter de vogelpoep op het raam!

Doordat we met de auto gingen, waren we te vroeg bij de trein. We zaten dus niet in de gereserveerde Oranjetrein, maar in de reguliere dienstregeling. Een stoptrein, wel te verstaan. Van Interlaken naar Basel. Dat is een hele lange rit, als je nog dronken bent. Aangezien de trein nog leeg was, besloten we maar te gaan liggen: in het gangpad. En achter elkaar. We vulden op deze manier een hele coupé. Gevolg hiervan was, dat er niemand meer door de coupé kon lopen. Aan het einde van de rit waren alle coupés vol, behalve die van ons. Daar lagen vier oranje uitgedoste kerels hun roes uit te slapen.

Na een paar uur durende reis kon het feest beginnen. We waren in Basel. Het was één groot feest, het was Oranje dat de klok sloeg. Maar wij waren hier nog niet aan toe. We besloten ons terug te trekken, zoals een ziek dier dat doet. We waren daarom niet op de pleinen waar de feesten waren, maar vlak erachter. Gewapend met wat bier en onze koppijn. De felle zon zorgde ervoor dat de koppijn niet afnam. We waren overduidelijk toe aan wat verkoeling. Dat bleek niet lastig in Basel. Fonteinen genoeg. Dus kleren uit en badderen maar! Dat was goed te doen in het boxershort. Nu hebben wij ook een FKK-er, een echte naturist, in onze vriendengroep. Telkens als hij de kans krijgt, gaat ie naaktlopen. Dus ook hier in Basel moest dat gebeuren. Zo stond hij even later naakt in de fontein. Nog even later zat hij gezellig een praatje te maken met een stel Zwitserse meiden op een bankje. Ook naakt. Toen even later een oude Zwitserse vrouw de weg over wilde steken, was hij niet te beroerd om te helpen. Ook naakt. Onze naaktloper ontwikkelde in rap tempo een FonteinFetish. Elke fontein die hij zag, moest ‘gepakt’ worden. Maar er bleek een grens te zijn. Het ging mis bij een drinkfontein. Deze drinkfontein stond midden op een plein met allemaal volle terrasjes. De drinkfontein had de afmeting van een gootsteen en was ongeveer 1 meter hoog. Hij keek er verlekkerd naar, nam een aanloop en net voordat hij achterwaarts met zijn kont de fontein in zou springen deed hij zijn broek naar beneden. Wat een techniek, wat een souplesse. Choreografie een tien. Hij belande perfect in de fontein, met zijn kont volledig in de ‘gootsteen’. De mensen begonnen te applaudisseren. Een staande ovatie. Er kleefde wel een nadeel aan deze fontein. Want, hoe kom je eruit? Uiteindelijk hebben we hem na een kwartier uit zijn lijden verlost en hebben we hem eruit getrokken. Na dit stukje vermaak was het de hoogste tijd om ons aan te sluiten bij de Oranjemars naar het stadion. Maar zwemmen maakt moe, dus een heel stuk wandelen moest anders opgelost worden. We zochten een fatsoenlijke auto waar we relaxt op konden zitten….

DSC00264

Duizenden Zwitsers stonden langs de weg, allemaal nog steeds in de ban van Nederland. We voelden ons echte rocksterren op weg naar het stadion. De wedstrijd was verder een formaliteit. We werden door het Rusland van Guus Hiddink in de verlenging verslagen: 3-1. De onervaren trainer Marco van Basten kon de strategie van Guus Hiddink niet het hoofd bieden. Wij zaten ondertussen weer bij te komen van het feestje van die dag. Op de terugweg in de trein zat iedereen er verslagen bij. Niet alleen de Nederlanders, maar ook de Zwitsers voelden zich verslagen. Er waren vier lichtpuntjes. De vier vrienden uit Nederland. Zij hadden net voor het vertrek van de trein acht halve liters bier weten te scoren en waren weer volledig in hun hum. We hebben de lange terugreis geprobeerd de sfeer er weer in te brengen, door onze bijzondere humor, die eigenlijk door niemand wordt begrepen. Er was zelfs een Zwitser die de Nederlandse vlag uit protest over zich heen drapeerde.

DSC00281
Oranje uitgedoste Zwitsers, die de teleurstelling geen plekje konden geven.

Kortom: dat we er in Rusland niet bij zijn, is ook wel een keer prima. Voor iedereen. Scheelt ons een paar katers en Poetin en de rest van de Russen hoeven zich geen zorgen te maken. Terwijl er wel een paar hele uitdagende fonteinen op het Kremlin schijnen te staan!

 

Voetnoot Redactie:

Ook Mannenpraat heeft de Privacy hoog in het vaandel staan, daarom heeft de redactie besloten geen foto’s te publiceren van de naaktloper in de Zwitserse fonteinen. Er waren foto’s genoeg, dat was het probleem niet. En natuurlijk hebben we gekeken of ze te publiceren waren. Maar naast de privacywetgeving hadden we ook te maken met een nogal ‘groot apparaat’. Als we deze zouden willen maskeren of blurren, was er geen foto over gebleven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s